Kontakt telefon: +46/31 3607715      /     Radno vrijeme: 10:00h do 16:00h (CET)

Kurbani.org

Bosnian Arabic Dutch English French German Italian Norwegian Slovenian Spanish Turkish
A+ A A-

AKIKA I SADAKA 2024 g.g. - 1445 h.g.

AKIKA I SADAKA KURBAN 2024 god.

POMOZIMO GLADNIMA SVIJETA !!!
Bosna i Hercegovina - Izbjeglice - Somalija - Mijanmar - Mali - Bangladeš - Ujguri - Sudan - Palestina - Jemen - Uganda - KašmirNAPOMENA:
a) Svaki kurban važe preko 60 kg!
b) Narudžbu preporučujemo da obavite putem naše "Kupovne košare", a plaćanje možete obaviti putem žiro računa, PAYPAL računa ili Western Uniona ako vam je tako lakše!
ŠTA JE TO AKIKA?

Akika je ustvari Kurban koji se kolje povodom dobivanja novorodenceta – AKIKA JE ZALOG ZA NOVOROÐENCE!

Smisao akike se ogleda u tome što je ona, s jedne strane, svojevrsni vid zahvalnosti Uzvišenom Allahu na darovanom djetetu, a, s druge strane, umiljavanje Allahu da radi prinesene žrtve sacuva život i zdravlje djeteta.

Akika je pritvrdeni sunnet za djetetove staratelje koji su u mogucnosti, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: "Za (život) svakog novorođenog djeteta zalog je njegova akika, koja se kolje sedmi dan po njegovu rođenju, kad mu se daje ime i brije (šiša) kosa" (hadis bilježe Ebu-Davud, Nesai i drugi).

U hadisu se kaže da je svako dijete privezano za svoju akiku, što po mišljenju uleme znači da će djetetu kojem nije priređena akika biti onemogućeno da se zauzima za svoje roditelje, dok neki kažu da će to uticati na njegov odgoj (hadis bilježe autori “Sunena” i Ahmed, koji kaže da je hadis sahih).

ŠTA JE TO SADAKA KURBAN?

Sadaka kurban je klanje neke životinje (ovce, koze i krave) radi ozdravljenja bolesnog ili opsihirenog, radi bereketa u djeci ili radi čuvanja i zaštite djece ili radi otklanjanja nesreća i baksuzluka i slično, naravno radi Allaha i u Njegovo ime, s tim da se zaklano meso podijeli kao sadaka ili ispeče i pojede kao SADAKA.

Znači, životinja se kolje radi Allaha, s tim da to nije klasićan kurban niti se naziva i tretira kao klasični kurban, a nagrada i sevap se dobija od udjeljivanja mesa u bilo kojem obliku kao SADAKE. Ovaj vid klanja potpada pod propis sadake a ne kurbana a može se nazvati "Sadaka Kurban".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akika i Sadaka Kurban će biti donirani i podijeljeni u: Sirija (izbjeglice), Mjanmar, Sudan, i Kašmir.
Tako da naprimjer jedna narudžba akike ide u jednu državu a druga u slijedeću, kako bi svaka od navedenih država dobila jednak broj narudžbi inšaAllah.

Mjesta gdje će se izvršiti klanje akika i sadaka kurbana i onda hladnjačama razvoziti po cijeloj zemlji i potrebnima:

Za Sirijske izbjeglice:    u turskom gradu "Kilis" - "Kiliš" (gdje će se kao i u zadnje 4 godine dijeliti sirijskim izbjeglicama.)
Za Mali:                           u gradu "Niono"
Za Mjanmar:                  u gradu "Lay Taung Tha Yet Cho" - Laj Taung Ta Jet Čo"
Za Kašmir:                     u gradu "Srinagar"

Svi naši naručioci imaju mogućnost odabira kako će podijeliti svoj kurban i gdje želi da ga podijeli.
Također vršimo i isporuke kurbana po želji naručioca!
NAŠI KURBANI SU SVI VETERINARSKI PREGLEDANI I VAKCINISANI,
STOGA VAM GARANTUJEMO ZDRAVE I KONTROLISANE KURBANE !!!

(Svi kurbani će biti dijeljeni: "jetimima i porodicama bez jednog ili oba roditelja, starim i iznemoglim, te invalidima i sirotinji")


MI NE NUDIMO NITI DISTRIBUIRAMO AUSTRALIJSKE KURBANE!
Svi kurbani kod nas su kupljeni i kolju se u matičnim zemljama izuzev Palestine i Sirije.
Kurbani za ove dvije zemlje se radi problematike rata i poteškoća sa vladom Izraela kolju u Turskoj, te se za Siriju dijele Sirijskim izbjeglicama, a za Palestinu se transportuju u posebnim pakovanjima kamionima hladnjacama za Palestinu.
Slike naših podjela kurbana u prošlim godinama možete vidjeti i na našem websajtu i Facebook stranici: https://www.facebook.com/kurbani.org  kao i imena svih ovogodišnjih uplatilaca,
dakle kao što vidite kod nas je sve je transparentno.
Sve informacije možete dobiti na slijedeći broj telefona ili putem e-maila:
Tel.:
+46/  31 3607715
E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Login or Register

LOG IN

Register

User Registration